joi, 14 august 2014

O zi colorata

Nimeni nu a crezut vreodata ca va apuca ziua in care eu sa zic ca imi este prea cald. Totusi ziua de ieri a fost una fierbinte rau de tot si colorata. Inca nu vedeti legatura intre culoare si caldura, este?
Mi-am petrecut ziua in bucataria de vara printre borcane, capace, legume, verdeata si oale pe foc. Ce spuneam? Ah da! Fierbinte si colorat...

Eu inca visez la curtea mea mare in care sa am o gradina cu toate legumele ce imi trebuiesc si imi plac. Pana atunci profit de unul din multele avantaje de a locui la tara: trocul. Eu am facut pentru o doamna o vesta crosetata si ea mi-a adus rosii, ardei, oua. Nu-i asa ca e grozav? Voi puteti sa faceti acest lucru la piata din oras? 
Am facut zarzavat pentru la iarna. Tin degetele incrucisate caci este prima data cand fac si sper sa tina. L-am sterilizat de l-a luat Mama Gaia, dar tot am emotii.
Ca sa nu fiu doar laudaroasa, va arat ca uneori am doua maini stangi si fac prostii... mai mari... mai mici. Cum ar spune soacra mea a intrat nora in blide :).
De luni vreau sa ma apuc de copt vinete si ardei sa le pun la congelator si borcane.

Sper din inima sa imi vina si nepotelele mele caci pentru mine ar fi abia atunci cu adevarat vacanta... E ca si cum mi-as lua concediu de fiecare data cand sunt ele aici. 
Maine iar e vineri... stiti? Ne vedem la jurnal. ;)
Va pup cu drag!

8 comentarii:

  1. Harnicuto!
    Eu nu m-a stresat niciodata pentru zarzavatul de iarna.L-am taiat mereu bucati grosolane , am amestecat vartos , am aruncat o folie de aspirine inauntru si asta a fost tot...pus la borcane sau sticle cu gura larga si asta e tot.Daca face mucegai , il dai deoparte , ca se poate lua cu lingura , fiind compact si folosesti restul...nu are nimic.
    Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu sunt innebunita dupa ardei in mancare si de aceea l-am taiat cat de mic am avut rabdare pe caldura ce era in bucatarie.
      Multumesc!

      Ștergere
  2. furnicuta harnicuta!!
    Eu faceam cu ani in urma, ca iarna era f. scump totul in bucuresti. Acum sunt vecina cu Olanda, si nu e mare dif. la pret inttre vara si iarna (si nici la temp. ) , imi congelez numai ce aduc din Ro (ierburi).

    Cu statul borcanelor, eu nu puneam aspirina, ci ca si Ana, tocam mai mare ca de obicei, sterilizat, puneam borcanele cu gura in jos, sa nu intre aer. Le faceam mai sarate decat mananc de obicei mancarea (si eu mananc destul de sarat). si stateau. Faceau mucegai doar dupa deschidere, dar aruncam 1-2 linguri de deasupra, si asta era. Cu rosiile, le fierbeam separat si le tineam in sticle de nectar, de 330ml, si astea le puneam orizonal, dar fiind pline ochi, tot nu reuseau sa ia aer, ca era capacul complet acoperit de zama.

    Ai incercat sa usuci legume si fructe? (daca mai ai exces din asta.... )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum vara sau iarna totul este scump... Vreau sa am chestii cat mai diversificate caci aici la tara nici supermarketul la indemana nu-l am sa gasesc orice oricand.
      De asta am pus borcane mici... ca sa nu imi mai ramana dupa ce deschid borcanul. Chiar daca stiu ca nu are nimic eu nu mai pot manca dupa ce am vazut mucegai.
      N-am uscat... La soare? La cuptorul aragazului mi se pare cu mult prea mult sa tin cateva ore niste feliute de mar sau altceva...ar fi costisitor si as face o caldura infernala. Are o prietena virtuala uscator special de care este absolut incantata. Ar fi o solutie faina caci la noi fructele naturale uscate fara adaugiri de zahar sau alte prostii sunt exagerat de scumpe.

      Ștergere
    2. La tara punea pe o sfoara la uscat, agatata de streasina, sau pe tava de la cuptor, de tabla, la soare si acoperit cu un tifon. Tin minte rondele dovlecei, ardei iuti, mere felii, prune, macese, coarne, buretzi de roua (parca numai palariile), verdeatza, etc . Avantajul la uscare este ca se pot face in functie de produsele avute, si juma de mar daca e in plus, taiat felii si pus la uscat. Eu nu am mai facut asta in ultimii ani.

      Ștergere
    3. O idee traznet! Am sa cau mai mult despre modalitatea aceasta de uscare si apoi de pastrare... Mersi de pont!

      Ștergere
  3. Ce bine arata totul!
    Chiar si borcanul de pe jos:)).
    La tara avem mare noroc cu trocul.:)
    Pupici si spor la munca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Si el tot plin de culori e...
      Multumesc frumos!

      Ștergere