marți, 16 septembrie 2014

Ardei copti

Niciodata nu am facut magie in bucatarie. Nu am fost vreodata pasionata de gatit si singura data cand am facut-o plutind a fost in clasa a VI a cand mama mi-a lasat reteta de tocana de cartofi, iar eu am preparat-o cat a fost ea la serviciu. A fost interesant pentru mine sa fac o mancare adevarata, nu numai cartofi prajiti sau omleta.


Probabil ati si observat ca partea culinara pe blogul meu este aproape inexistenta...In general gatesc fiindca trebuie si gatesc destul de... bine luandu-ma dupa reactiile celor ce au mancat din ceea ce am facut.
Anul acesta mi-am dorit sa am camara plina ca sa mancam cat mai sanatos si bun in iarna si uite asa am ajuns sa pun si ardei capia la borcan. 

Am spalat bine ardeii si i-am pus la copt pe aragaz. Am folosit o tava de la cuptorul aragazului vechi pe care am pastrat-o special pentru astfel de indeletniciri. Dupa ce i-am copt bine a urmat partea cea mai migaloasa, cea mai plictisitoare si dificila: curatarea lor de pielita, seminte si nervuri.



Am preferat sa trec prin tot acest proces destul de chinuitor fiindca nu imi place sa am surprize. Uneori ardeii mai au semintele mucegaite in interior... mai au mici vietati... Nu am vrut sa risc. Si Adi a fost foarte incantat cand a vazut ca i-am facut felii. 


Separat am pus la fiert sare, otet, apa, zahar si ulei. Nu va pot zice cantitatile deoarece eu am gresit si am facut o cantitate prea mare. Nici proportiile nu le stiu fiindca am gustat, am adaugat...iar am gustat pana a iesit nici prea acru, nici prea sarat, un pic dulceag... asa cum imi place mie aceasta salata de ardei copti. Am pornit de la o reteta gasita pe net, dar am divagat multisor.



Am asezat feliile de ardei in borcane, nu prea inghesuite ca sa nu isi dea coate si peste am turnat zeama fierbinte pana in buza. Am pus repejor capacele si le-am asezat in oala pentru a le... fierbe un pic, cam 30 de minute.
Din 10 kilograme de ardei mi-au iesit 8 borcane.
Le-am fiert fiindca nu le-am facut foarte acre sau sarate si am vrut sa fiu sigura ca vor tine un timp mai indelungat.

Sotul mi-a cumparat borcanele de la magazin, iar eu am fost extaziata cand am vazut capacele acestea verde brotac. Habar nu am de ce, caci verdele nu imi prea place si nici nuanta nu e una pe gustul meu. Poate fiindca ma duc cu gandul la primavara? :)


Tot cu gandul ca mai este mult pana la primavara si ca anul acesta vreau sa fiu furnicuta, nu greieras, am copt si vinete pentru salata.
Exact cu o zi inainte sa plec la Tulcea... dupa-amiaza prietena mea mi-a facut o surpriza si mi le-a trimis. Pana seara tarziu am copt si cojit la ele, iar dimineata le-am pus in pungute la congelator.

Ce va mai urma nu stiu deocamdata. Ah! Ba da! Voi face dulceata de gutui si de smochine (sper sa nu fi uitat vecina ca vreau cateva...). 

Dupa ce am vazut pe blogul Irinei  ca le pune fetelor ei paine cu dulceata si unt la scoala am zis sa mai incerc o data marea cu degetul si sa ii dau si lui Dei, care refuza categoric sa manance asa ceva. Dimineata i-am facut un sendvis cu unt si putina sare si unul cu dulceata de mure si unt. I-am spus ca unul dintre ele este cu surpriza. Cand a venit acasa mi-a zis ca i-a placut si cel cu dulceata si ca nu il deranjeaza daca ii mai pun. Yayyy! Ce bine! Asa evit dulciurile cumparate. Sper sa il tina cat mai mult. :D

Maine vreau sa fac curat in sertarele unde am chestii pentru hobby. Oare reusesc? Asa sper...

Va puuup!

6 comentarii:

  1. ce explozie de culori!
    Eu ii puneam putin mai sarati, nu ma deranja, iarna ii stropeam cu putin ulei si mancam alaturi de cartofi fierti si aveam o cina pe cinste in timpul postului.

    Cat despre emotiile cu borcanele, eu compoturile le puneam rasturnate, sa acopere zeama complet capacele, sa nu intre aer. Nu am facut asta la ardeii cu otet, ca nici nu aveam multi, dar nu stiam cum reactioneaza otetul cu metalul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sotului ii plac cu cartofi prajiti.
      Asa am pus borcanele cu niste rosii cu sare si cand am desfacut unul am constatat ca era perfect. Ca masura de preventie eu pe toate le fierb macar 30 minute.

      Ștergere
  2. Tanara si ... harnica ( ai vrut sa spun ''nelinistita '' ? :P ) ... ce pofta de tocana de cartofi cu ardei copti mi-ati facut , tu si Arakelian ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh! Si nelinistita is cateodata. :)) Da-i batai si pofta mare daca faci! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata excelent totul! Felicitari! Esti harnica si ai si diplomatie in tine (vezi faza cu Dei! :). Spor la treaba mai departe...te admir ca ai curaj sa te bagi prin sertare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Diplomatia cred ca o am doar cand vine vorba de Andrei caci pe oricine altcineva ai intreba, categoric ti-ar zice ca imi lipseste cu desavarsire. :))
      M-am bagat si a mai ramas doar cel cu medicamente. Imi place sa fac ordine caci de fiecare data descopar in vreun colt un lucrusor util si fain de care si uitasem. :D Adun tot felul de maruntisuri. :))

      Ștergere