joi, 25 septembrie 2014

Dulceata de smochine

Smochinul (Ficus carica) este un arbore mic sau un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, crește sub formă sălbatică și în zona Mării Mediterane. (mai multe informatii veti putea gasi aici)

Nu, nu suntem pe o alee din Italia sau Grecia. Suntem pe strada noastra si am fotografiat smochinul uneia dintre vecine. Am stat sa ma gandesc si am constatat ca toate vecinele mele au smochini in curte, si albi, si negri. Ideea de a-i fotografia a venit dupa ce o domnita draguta a spus ca nu a mancat vreodata aceste fructe proaspete, nepreparate. Pentru mine sa vad smochini e un lucru atat de firesc incat nu mi-am dat seama ca pentru altcineva ar fi ceva deosebit. In aceasta zona majoritatea au macar unul in curte.


Eu le prefer pe cele albe caci sunt mai mari si mai dulci decat cele negre. Daca le mancati proaspete este indicat sa le dati invelisul jos caci este cam iritant pentru intreaga gura.

Dupa ce l-am pacalit pe Andrei sa manance la scoala dulceata de mure cu unt m-am gandit ca trebuie sa fac mai multe feluri ca sa nu se plictiseasca de acelasi gust. Inainte nu faceam deloc fiindca Andrei nu manca niciun pic, Adi manca doar cu clatite si eu... o data, din an in Paste. Clatite fac cam... de doua ori pe an asa ca nu avea rost sa ma complic. 
Anul acesta eu am descoperit cat de tare imi place iaurtul cu dulceata, mi-a stat inima cand am vazut ca dadeam 8 lei pe un borcanel mic si m-a apucat o dorinta nebuna de a avea camara plina cu de toate.


Se pune un kilogram de zahar la 100 bucati de smochine. Vecina mea mi-a cules cateva ramanand sa imi dea alta data si restul. Le-am tinut in frigider, dar au inceput sa se strice asa ca am facut dulceata din cate erau si voi mai face inca o tura dupa aceea. Am avut 30 de smochine asa ca am pus o cana de zahar.
Mie imi place dulceata cu smochinele intregi, dar avand in vedere ca am facut-o pentru sandvisurile lui Andrei le-am taiat sa fie mai usor de intins pe paine.


Am pus smochinele la fiert in apa si separat am facut siropul din zahar si un sfert de cana de apa. Am lasat smochinele sa dea in cateva clocote si siropul sa se inchege. Dupa aceea cu spumiera am luat fructele si le-am pus peste sirop.
Am lasat sa fiarba cam 25 de minute la foc iute pana am vazut ca dulceata e inchegata bine. Am probat-o punand picaturi pe o farfurioara ce o tinusem la congelator. 
Asa fierbinte am pus-o in borcanele si le-am lasat cu capul in jos sa nu intre aer in cazul in care le voi tine mai mult timp.


A mai ramas dulceata intr-un pahar tocmai buna pentru degustat. Sotul nu isi aminteste daca a mai mancat vreodata, dar i-a placut; iar Andrei vrea sa manance doar la scoala cu unt asa ca nu a avut curaj sa guste. Din pacate imi seamana si nu prea se aventureaza sa incerce gusturi noi decat foarte rar si cu mare greutate.
Aroma este inconfundabila, precum si gustul. Senzatia usor aspra a pielitei smochinelor, semintele ce se sparg intre dinti o fac foarte deosebita. 
Cred ca e una dintre dulceturile mele favorite mai ales ca imi aminteste de casa, de nana mea. Ea avea un smochin alb ce facea fructe imense si in fiecare an facea dulceata. O fi avut mai multi, dar eu de acela imi amintesc...

Astept acum sa se coaca si gutuile ca sa fac dulceata si peltea. 
Sa aveti o zi frumoasa si spornica!
Va puuup!

11 comentarii:

  1. ooo, multumesc! e fix ce aveam nevoie. Aici sunt scumpe smochinele, dar daca gasesc oa afcere buna, fac si eu o 2-3 borcanele de dulceata.
    Poti sa ne arati si care pielite dai jos? Eu cand le consum proaspete, dau numai invelisul de deasupra jos.

    Si ca o constatare, smochine cresc numai in sudul extrem al Romaniei (e o planta ce ingheata usor iarna si are nevoie de mult soaer si caldura), asa ca 3/4 din tara, partea de deal/nord nu a vazut decat smochine uscate. Tot asa si cu magnolii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Da, invelisul il dau jos cand le mananc proaspete. Modific acus. :)

      Mereu patesc asa... Uit ca anumite lucruri ce par normale pentru mine (vapoare cat un bloc, zgomote de motoare de barci mai dese decat cele de masini, transport in comun pe apa-pasagerul, posta ce vine doar cu vaporul....) sunt speciale pentru altii precum ,cred ca si eu as gasi lucruri nemaivazute de mine pe la munte si sa fie obisnuite pentru cei ce locuiesc acolo de exemplu.

      Ștergere
    2. pai atunci e fain, daca invelisul nu se da jos, doar coditele.... munca putina, se fierbe repede!
      Ramane doar sa ma lupt cu borcanele :))

      Ștergere
    3. si...am facut! e f. simplu de facut, iar rezultatul...yamy. Eu am facut cu smochine mov, ca din astea am gasit (aici si sunt f. scumpe, am luat 40 bucati, 1,1 kg, 6 euro..)

      Ștergere
    4. Super! Ma bucur ca iti place ce a iesit. Nu au nimic cele mov, dar in general sunt preferate cele albe, fiind mai dulci si mai mari. Nici aici nu cred ca ar fi prea ieftine (ma refer in zonele unde nu se gasesc) daca sar vinde proaspete. Daca stau si ma gandesc la Tulcea pe piata nu am vazut smochine.

      Ștergere
    5. o sa mai caut, eu perseverez :)

      Ștergere
    6. :)
      Tiiii! Acum am vazut ca am scris ca o ciubota mai sus! *daca s-ar vinde proaspete.

      Ștergere
  2. Eu nu am făcut niciodată dulceață de smochine, poate pentru ca nu sunt chiar fructele mele preferate și pentru ca, da, pe la noi le găsești numai prin supermarketuri. Darborcaneletale arata foarte bine, sper ca Andreiutu sa le pape cu pofta. Eu am făcut ieri un experiment cu un pepene galben care nu avea niciun gust. Nu era stricat, dar nu era dulce deloc, asa ca l-am făcut cubulețe l-am pus la foc cu ceva zahar și la sfârșit am turnat peste el un borcan de marmelada din pere și gutui. Le-am scăzut bine și azi deja fetele au avut la pachețel noua invenție. Dar cred ca ma opresc din făcut dulcegării din astea ca nu mai am unde sa le pun, am umplut cămara. Spor la bucătărit, furnicuto!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ina, multumim de idee!! aveam si eu un pepenel galben in frigider, si nimeni nu voia sa il manance, desi cand l-am gustat am vazut ca e f. dulce. Si 2 mere obosite, si 2 nectarine obosite, am mai cumparat 2kg de pere mici si aromate, amestecat totul si... e pe foc! Dar mirosul, olalaaaa, mirosul de la pepenl ....

      Ștergere
    2. Sa va fie de bine!Clar voi face si eu o incercare la urmatorul caci mirosul daca se pastreaza imi va placea enorm sa deschid cate un borcan iarna...

      Ștergere
  3. Nu cred ca au acelasi gust ca cele din supermarketuri...Cam ca orice fruct. :)
    Am auzit de dulceata din pepene galben si am vrut sa incerc dar la momentul cand am avut am uitat...
    Eeee! Furnicuta... Mi-ar placea sa spun ca tine ca nu mai fac deoarece nu mai am unde le pune. Mai am destul spatiu de umplut. La anul ma apuc mai din vreme de treburi de astea. Multumesc! Te pup!

    RăspundețiȘtergere