luni, 29 septembrie 2014

Gogosele

Imi plac zilele foarte active caci la final satisfactia ca nu a trecut timpul degeaba e mare si nu simt oboseala atat de mare ca in zilele cand nu fac foarte multe lucruri.
Sambata a fost o astfel de zi: curatenie, mancare, pus rufe, intins rufe... Toata aceasta treaba s-a lungit pana pe la cinci si ceva. Tocmai voiam sa imi dau sortul jos cand gaza imi zice ca ii este pofta de ceva dulce facut in casa. Wow! Daca tot eram inca in priza nu am refuzat si nici nu am amanat pentru a doua zi desi de obicei duminica e ziua in care mai fac ceva bun.
Ce sa facem? M-am uitat prin dulapuri, am intrebat...


Sotul ar fi vrut clatite, dar Andrei nu mananca, eu nu sunt innebunita, deci am renuntat la idee. Ii voi face totusi cateva ca sa manance cu dulceata de smochine. 
Ne-am gandit, ne-am razgandit si am ajuns la concluzia ca vrem gogosi, dar nu aveam drojdie si zahar vanilat destul....
Am trimis cupilu' la magazin. Eheeeiiii! Mare eveniment caci a fost pentru prima data. Am dat instructiunile: Mergi numai pe langa gard. Nu intra in noroi. Nu te opresti la joaca. Ai grija la bani sa nu ii pierzi.... Sa dai "buna ziua" la oameni pe strada si cand intri in magazin! Auzi? Sa nu uiti sa zici "multumeeesc!" Asta era deja strigata de la fereastra caci tocmai iesea puiucul pe poarta cu pieptutul bombat ca doar era baiat mare de-acum si scolar pe deasupra. :)


S-a intors foarte rapid, demonstrandu-mi inca o data ca am un baietel tare bun si cumintel si ca noi suntem cam... exagerati. Toata lumea ne spune asta, dar de multe ori teama de esec ,din pacate, ne invinge. Unde mai puneti la socoteala ca mi-a zis ca atunci cand a plecat de la magazin a spus O zi buna!? Eiii! Vedeti? :))

Gogosele...gogosele. S-a spalat pe manute si hai sa pregatim ce avem nevoie:
500 g faina (am aproximat cam unde era jumatatea unui pachet si am pus in sita la cernut)
200 ml lapte (cupilu' nici nu vrea sa guste laptele de la scoala asa ca mereu prajiturim cu el daca nu ni-l bea tata... mare amator de laptic precum un pisic)
1 cubulet de drojdie proaspata 
sare (Ups! am uitat)
5 linguri de zahar
zahar pudra preferabil vanilat


Am cernut faina. Intr-o cana am pus drojdia, 2 linguri de lapte incalzit,1 lingura de zahar, 1 lingura faina. Le-am amestecat bine si le-am asezat langa un ochi de aragaz aprins.
Andrei a stat cu ochii pe acest amestec ca ii spusesem ca se va umfla. Ceea ce s-a si intamplat in cele 10 minute.
Intr-un castron am batut ouale, zaharul si laptele.


Pe toate le-am amestecat bine de tot facand o coca nici moale, nici tare. Aici ajuorul pretios al lui Andrei si-a spus cuvantul caci mi-a tinut castronul ce tot venea dupa mine cand ridicam aluatul. 
L-am lasat sa se odihneasca si sa se umfle bine, bine, acoperit cu un prosopel. De odihnit nu stiu cat s-a odihnit caci Diiutzu ii tot ridica prosopelul sa verifice cat de mare este. :)
Am intins o foaie grosuta, pe care am taiat-o cu forma de la biscuiti, dar se poate folosi si un pahar. 



Am mai lasat putintel pe masa rotunjoarele sa creasca si apoi le-am aruncat cate patru, cate patru in ceaunelul cu mult ulei incins bine. 
Nu stiu ce au ca ale mele mereu se dezumfla desi in ceaun sunt burtoase rau de mi-e greu sa le si intorc. Foarte repede se prajesc. Eu inca le fac un pic maronii caci nu am experienta prea multa si mi-e frica sa nu fie necoapte.
Ca sa le pudrez mai bine pun intr-o punguta mai grosuta zaharul pudra, le bag pe toate acolo si le agit bine. E tare fain ca asa toate au zahar cat trebuie. Oare nu de asta se dezumfla? Hmmmm....
Imi place reteta caci ies pufoase, nu trag ulei mult si sunt fragede si a doua zi daca mai raman. :D


 Am scris despre acest lucru pentru ca pe mine gogosile ma intimidau mai rau decat un tort. De fapt cam tot ce implica aluat ma speria. Daca mie mi-a iesit, este clar ca oricui ii va iesi asa ca dati batai si puneti-va pe gogosarit

Cu aceasta ocazie ,fara sa isi dea seama, cupilu' a mai avut parte de o lectie la scoala de acasa in care a invatat: ce e o reteta, despre cantitati, despre faina si cereale, despre zahar (am discutat despre sfecla de zahar, dar si despre trestie)..., la ce foloseste drojdia...


Se gasesc mereu dulciuri atragatoare in comert... Stim. Stim si ca majoritatea sunt daunatoare pentru dinti, stomac, ficat sau mai stiu eu ce din cauza chimicalelor din ele. Destul de rarut ,in comparatie cu alti copii, mananca si Andrei bomboane, biscuiti... 
Totusi motivul principal pentru care fac dulciuri acasa este mutrita aceea dulce plina de incantare cand ma ajuta si molfaitul lacom de la final. :)
Un mormait de placere al unui copil ce mananca ceva facut de mana ta nu are comparatie la capitolul satisfactie.

Sper ca nu a fost postarea prea lunga si ati ajuns la final fara sa cascati prea tare. :))
Va doresc o saptamana grozava, cu foarte mult spor!
Va puuup!

18 comentarii:

  1. sa iti fie de bine ziua, harnicuto!
    Cat despre trimisul copilului la cumparaturi, e f. important sa poti sa il delegi. Cum satul vostru e mic, si el e responsabil, poti sa repeti asta. Nu ii da bani mari, eu am pierdut bani si la 10-12 ani :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Vom repeta in mod cert mersul la magazin. E foarte nerabdator sa mai mearga. E amuzant cand ma gandesc ca va veni vremea cand se va plange ca numai pe el il trimitem.
      Am vazut pe un blog niste bratari foarte faine cu fermoar special pentru banutii celor mici. Ii voi face.
      Chiar zilele trecute mi-am amintit cum prin clasa a V a am pierdut niste bani pe care mama i-a imprumutat pentru paine. Erau multicei si singurii care ar fi fost in casa. Asa de tare plangeam ca mama nu m-a mai certat si a imprumutat din nou dand inapoi ambele sume. Si acum mi-aduc aminte ca ii tineam in mana de frica sa nu imi alunece din buzunar si probabil visand la cai verzi pe pereti am deschis pumnul....

      Ștergere
  2. Ce poftaaaaa.... si ce bine arata asa tavalite in zahar.... asta da inceput de saptamana noua ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Gata, mi-ai făcut pofta! Le fac și eu surpriza alor mei, ca n-am făcut niciodată gogoși. Eu am o reținere în ce privește prăjească, dar dacă zici ca nu devin uleioase rău merita sa încerc. Frumoase lecțiile tale de acasă, Diiutzu va avea o nevasta fericita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti vor iesi sigur! Chiar nu devin uleioase ca nu apuca sa stea prea mult la prajit. E drept ca se consuma cam multisor ulei fiindca trebuie sa pluteasca in el si dupa aceea il arunci ca nu prea mai ai ce face cu el.
      :)) Pe tatal lui soacra mea tot asa l-a invatat, dar l-am invatat eu cu narav si nu mai face de-astea. Macar sunt linistita ca daca Doamne fereste se intampla ceva cu mine, pana imi revin se poate descurca foarte bine.

      Ștergere
    2. Gata, am facut gogosele aseara, dar va trebui sa ma crezi pe cuvant, n-am facut poze ca nu ies faine cu blitz iar acum mai e doar una singura care o asteapta pe Ioana sa soseasca de la scoala. Au fost foarte bune dar au avut si un defect, asa a zis lumea, au fost PREA PUTINEEEE!!!

      Ștergere
    3. Yaaaayyyy! Ma bucur mult, mult de tot ca ti-au iesit si au mai fost si atat de apreciate! De acum banuiesc ca tot vei mai face. Merg de minune si cu umplutura. Vreau sa incerc cu crema de vanilie sa vad daca imi iese. :D

      Ștergere
  4. Eu asta cu zaharul nu o stiam, dar ce idee buna! Si eu le cam maronesc din acelas motiv, dar si snitelele si tot ce prajesc:)). Eram sigura ca Andrei se va descurca fff bine:* la magazin si oriunde. Va imbratisez, o saptamana plina de soare si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si parjoalele, nu? Asa am o teama sa nu fie crud ca le cam inchid la culoare. Nu sunt arse, dar nici foarte estetice.
      Si noi va imbratisam!

      Ștergere
  5. O gogoasa nu as refuza...chit ca nu am voie...
    Apropos de maronit : nu esti singura pe lume... :)))))
    Felicitari lui Andruska: de acum ai pe cine trimite la cumparaturi rapide!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Pfiu! Bine ca nu-s singura.
      Da. Astepeta de multisor treaba asta, mai ales ca vecinuta noastra care e cu un an mai mica deja a fost inaintea lui la magazin. :D

      Ștergere
  6. Arata foarte bine gogoselele tale!
    Nu sunt asa de priceputa, insa parerea mea ar fi ca se dezumfla pentru ca e putin cam mult zahar in aluat.
    Zic asta pentru ca eu le fac cu aluat simplu, de paine, in care pun doar arome (scortisoara, rom) si putin zahar vanilat (pentru ca le tavalesc oricum prin zahar la final sau le pap cu dulceata). Nici macar ou sau lapte nu pun, le fac de post si raman umflate si goale in mijloc. Desigur, nu sunt sferice :))

    Dar sa stii ca mie mi se par foarte apetisante asa cum ti-au iesit, am inghitit in sec de pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersiii!
      Wow! Inseamna ca tu faci gogosi de alea dupa care tanjesc eu mult de tot ca numai vecina mamei stia a face. Vai ce bunatate! Cand imi zicea ca le face doar cu apa, faina si drojdie ma cruceam la cat de bune erau.
      Multumesc! :D

      Ștergere
    2. Catrinel, nu sunt asa mare gogosareasa :)) Eu stiu sa fac aluat simplu, de paine, si cu el, usor aromat, imi fac si gogosele.
      Stii sa faci aluat de paine doar din apa, faina, drojdie, ulei si sare?
      Cam asa: amestec jumatate de pachetel de drojdie proaspata cu o lingurita de zahar si se lichefiaza imediat, apoi adaug si putina faina si apa cat sa fac maiaua. Si apoi, pun, alternativ faina (folosesc 1 kg de faina), apa, ulei, sare, asa incat sa iasa un aluat elastic. Pun din ochi celelalte, nu stiu sa dau cantitati la apa si ulei, consistenta aluatului ma ajuta sa decid ce mai adaug. ALuatul e gata cand mainile imi raman curate. Pentru gogosele il mai imbunatatesc cu putine arome si zahhar tos nu pun deloc, doar, eventual putin de tot zahar vanilat.

      Ștergere
    3. Multumesc! Cu siguranta voi incerca asa data viitoare. Parca in amintirile mele vagi stiam ca nu se pune zahar in aluat, dar cum majoritatea retetelor gasite pe internet erau cu, am zis ca nu imi amintesc eu bine.

      Ștergere
  7. weekendul viitor imi iau inima in dinti si purced la o gogosareala. M-ai convins, din poze :) . Si eu tin minte ca nu se pune zahar in aluat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-am starnit, ha? :)) E bine! Sa aveti pofta! Voi incerca si fara zahar data viitoare.

      Ștergere