joi, 4 decembrie 2014

Suc de catina


V-ati pregatit de iarna?
Zilele trecute au fost cu adevarat superbe fiindca am avut parte de prima ninsoare a acestei ierni. In plus a fost una de poveste cu fulgi mari si moi.

O data cu trecerea lui Andrei de la gradinita la scoala toate problemele s-au inmultit. Printre aceste probleme este si faptul ca acum iese in pauze singurel, asa ca nu mai are cine sa il atentioneze sa aiba caciula pe cap; pleaca uneori de la scoala cu geaca descheiata, hainele iesite din pantaloni si caciula atarnand pe o parte, se uda la picioruse... Aceste lucruri plus statul in frig pe la scoala alaturi de colegii lui raciti duce de cele mai multe ori la imbolnavirea lui. Anul acesta insa cu ajutorul nanei mele avem un aliat extraordinar.
La Sf. Gheorghe creste catina alba, o planta exceptionala despre care puteti citi mai multe aiciaici sau aici. Bineinteles ca pe internet veti gasi sute de alte surse din care veti putea afla despre beneficiile numeroase ale catinei.

Nana mi-a trimis catina prin posta. Exact in momentul in care a ajuns coletul m-am si apucat sa fac sucul pentru Andrei. Am spalat bine bobitele, le-am dat jos de pe crengute, le-am mai spalat o data, le-am lasat la scurs si apoi le-am zdrobit cu o lingura de lemn intr-o sita de plastic. As fi putut folosi o metoda mai rapida cu ajutorul blenderului, dar nu am cutit de plastic. Catina oxideaza foarte repede si am inteles ca metalele nu sunt recomandate. Sucul astfel obtinut l-am scurs printr-un tifon si l-am amestecat cu o cantitate aproximativ egala de miere poliflora. Am turnat amestecul in sticlute si le-am bagat la frigider.
Toata operatiunea a fost una anevoioasa, a durat mult si am zis la un moment dat ca nu mai fac nimic si ca nu imi mai trebuie, dar ce nu face o mama pentru puiutul ei? :) Toata bucataria era numai stropi portocalii, mainile mele erau portocalii, ma durea spatele si nu mai aveam rabdare deloc. Mai exista alternativa ca in miere sa fie bagate bobitele de catina intregi, fara a fi zdrobite.Probabil data viitoare asa voi proceda. De ce nu am facut asa si acum? Nu stiu... Poate pentru ca multe le fac pe dos in ultima vreme?
In fiecare dimineata ii dau lui Andrei cate o lingura. Nu este foarte incantat de gustul acrisor-dulceag-amarui, dar bea un pic de apa si ii trece.
Am pastrat cateva crengute intregi ca sa imi fac eu ceai si sa testez cum se comporta la congelator. Sper sa nu isi piarda din beneficii daca sunt pastrate astfel.

Voi cum va protejati pe voi si pe copilasi de raceli? Cum ii ajutati sa aiba o imunitate mai puternica?

Multumesc nana mult de tot pentru efortul tau! Iti suntem foarte recunoscatori cu totii.

Sa aveti o zi grozava!
Va pup!


UPDATE:
Am aflat intre timp ca pentru mai multa siguranta ( sa nu fermenteze sucul) se poate pune in sticlute de plastic si se poate baga la congelator. Isi pierde proprietatile doar daca e inghetat, dezghetat si iar inghetat etc. De asemenea e bine sa fie invelite sticlutele in staniol caci lumina dauneaza proprietatilor catinei.
Multumim Ana Maria Naum!

De la Viorica am primit aceasta reteta:

Elixir pentru imunitate

De la Manastirea Agapia



Ingrediente:
- o sticluta cu tinctura de propolis (glicolic pt copiii);
- o sticluta cu tinctura de echinaceea (tinut la 40 grade sa se evapore alcoolul);
- o sticluta cu ulei de catina sau 100 gr de catina proaspata sau congelata;
- 100 gr de polen;
- miere poliflora bio cat sa se umple un borcan de 800 gr
Tehnologie:
Se pun, intr-un borcan de 800 gr, curat si sterilizat, toate ingredientele, mai putin mierea si se amesteca bine, cu o spatula de lemn, dupa care, se adauga miere pana se umple borcanul si se amesteca din nou. Se inchide ermetic si se pune la macerat, la rece (chiar si la frigider) si intuneric (eventual intr-o punga inchisa la culoare) 4-7 zile, timp in care, de doua ori/zi se agita bine borcanul, dupa care ... este gata.
Se pastreaza in continuare la frigider si se consuma, in fiecare zi, dimineata pe stomacul gol, cate o lingurita pt copiii si o lingura pt adulti.
Atentie!!! Este si energizant, nu numai intaritor al imunitatii.


Multumim frumos!

22 de comentarii:

  1. Eu am facut o cura de cateva saptamani, in toamna, cu polen dizolvat in iaurt - o lingurita pe zi. Deocamdata n-am racit, desi bantuie virusii in jurul meu.
    La farmacie exista un produs care se numeste Baraka. Sunt capsule cu ulei de chimen negru, foarte bune impotriva racelilor pe caile respiratorii, dar si pentru intarit imunitatea. Am luat ani la randul in primavara si in toamna, preventiv si tot asa, raceam maxim o data pe an, la epidemii din alea grave.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu a fost chiar un efort :)
    Si eu m-am lasat pagubasa...dupa o experienta ca a ta :)))
    Asa ca am tinut crengile atirnate afara si imi culegeam bobite cind imi trebuiau...si le zdrobeam atunci pe moment,pentru o doza.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am crezut ca sunt singura care intampina dificultati. :))
      E si asta o metoda, numai sa tina destul de mult bobitele fara a se strica.

      Ștergere
  3. Catina e o un dar minunat al naturii, contine vitamina C mai multa decat lamaia. Si e gratis :). E un aliment minunat, sa va bucurati de el, natura ne da multe alimente valoroase. L-am consumat combinat cu apa si iese un suc nemaipomenit, sau cu apa fierbinte in loc de ceai.

    Eu nu iau nimic. Nu sunt de acord cu suplimentele, medicamente iau doar daca alternativa e spitalizarea. Rar caciula. Suntem mai spartani, aveam 16 gr azi dimineata in casa (seara incalzesc la 21 ca la oboseala simt frigul). Nu, nu am racit de 4 ani. Cred ca panica,fricile dar si tensiunile si certurile(atat la gradinita cat si cele din casa), odihna incompleta sunt factori ce duc imunitatea/rezistenta corpului jos, asa ca miscare zilnic, voie buna, imbratisarile sunt 'suplimente' nemaipomenite; mi-am propus in fiecare seara sa gasim un motiv(chiar daca prostesc) sa radem in hohote macar 1 minut - asta dupa ce am citit despre terapia prin ras si vazut cateva clipuri pe youtube cu ras contagios.
    Un alt lucru important: expunerea la soare (pt vitamina D). Multi rad de asta, dar echilibrul (moral dar si imunitar) e coordonat de energia soarelui. Medicina chineza explica mai bine decat mine energia soarelui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai foarte mare dreptate,Arakelian...starile de bine,rasul,gandirea pozitiva fac minuni.

      Ștergere
    2. Si eu ma gandeam sa amestec sucul acesta cu apa calda ca sa fac ceai pentru mine. Andrei nu concepe sa bea ceva cald in afara de lapte cu cacao mai nou.
      Daca ma tii la 16 grade ma termini. Sunt extrem de friguroasa. Sotului ii zic ceva ce il amuza teribil Taie-ma de la portia de mancare, dar nu ma tine in frig! .
      Cand era Andrei mic parca eram mai curajoasa, iar acum ma surprind de multe ori infofolindu-l. Probabil ca m-au speriat racelile dese din perioada gradinitei. Mi-e o frica ingrozitoare de boala stiind ce se intampla la noi prin spitale.
      Si noi ne-am facut obiceiul de a ne uita aproape in fiecare zi la amuzanti (asa le spune Andrei) pe youtube.

      Ștergere
  4. Si noi folosim catina intensiv, dar mai facem si un fel de eloxir pentru imunitate, din catina, propolis, polen, echinaceea si miere, Daca vreti va pot trimite reteta. Zi senina si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu!
      Sigur ca vrem reteta. Poate o scrii aici sa fie de folos si altora. :) Multumim!

      Ștergere
    2. Elixir pentru imunitate
      De la Manastirea Agapia

      Ingrediente:
      - o sticluta cu tinctura de propolis (glicolic pt copiii);
      - o sticluta cu tinctura de echinaceea (tinut la 40 grade sa se evapore alcoolul);
      - o sticluta cu ulei de catina sau 100 gr de catina proaspata sau congelata;
      - 100 gr de polen;
      - miere poliflora bio cat sa se umple un borcan de 800 gr
      Tehnologie:
      Se pun, intr-un borcan de 800 gr, curat si sterilizat, toate ingredientele, mai putin mierea si se amesteca bine, cu o spatula de lemn, dupa care, se adauga miere pana se umple borcanul si se amesteca din nou. Se inchide ermetic si se pune la macerat, la rece (chiar si la frigider) si intuneric (eventual intr-o punga inchisa la culoare) 4-7 zile, timp in care, de doua ori/zi se agita bine borcanul, dupa care ... este gata.
      Se pastreaza in continuare la frigider si se consuma, in fiecare zi, dimineata pe stomacul gol, cate o lingurita pt copiii si o lingura pt adulti.
      Atentie!!! Este si energizant, nu numai intaritor al imunitatii.
      Cand este pe terminate puteti prepara inca unul si ...tot asa...
      !!! se pot blendui ingredientele pt cei mici

      Ștergere
    3. Multumesc frumos! Am pus aceasta reteta in postare ca sa o vada cat mai multi. :)

      Ștergere
  5. Cat de mult ma bucur ca ai atins subiectul asta,cred ca toate mamicilie incearca sa creasca imunitatea copiilor cu ceva natural si nu medicamente.Noi,in primul rand am cumparat capra si am observat ca de cand avem capra,fata noastra nu se mai raceste atat de des,apoi 1 data pe an ii fac o cura cu oua de prepelita,iar iarna ii fac cure cu sucuri (fructe si legume-mar,morcovi,sfecla rosie,telina,care ii da un gust minunat),i-am dat si polen ,dar anul acesta nu am...si ii fac si cura cu ulei de masline.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi consumam lapte de capra si oua de prepelita si ulei de masline dupa bunul plac.

      Ștergere
    2. Ma feresc cat pot de medicamente in ceea ce il priveste pe Andrei.
      Ai o caprita! Ce tare! Andrei spunea ca pe toate capritele le cheama Schnitzy ca pe cea din Copiii de la 402
      Cum cura cu ulei de masline?

      Ștergere
  6. Catrinel,ii dau ulei de masline in fiecare zi timp de 1 saptamana,2 (cam o lingurita),are multe beneficii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles. Voi cauta sa citesc mai multe despre acest lucru.

      Ștergere
  7. :) Eu mi-am cumparat acum 2 ani un kg, l-am pus cu miere si l-am aruncat, are gust groaznic. Probabil in suc, pentru ca se da pe gat e mult mai usor de acceptat. Mi-am cumparat acum catina uscata, imi fac ceai, desi pun multe fructe e asa un fel de apa de ploaie, dar totusi cu meire are gust bun. Noi nu ne protejam premeditat:), dar mancam tone de fructe zilnic si bem multe ceaiuri si compoturi cu miere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei il ia ca pe un medicament, ca pe oricare alt sirop. Nu ii place, dar nu pateste nimic daca imediat ia apa.
      Ceaiul din fructe proaspete este aromat si acrisor.
      Prin faptul ca mancati multe fructe si beti ceaiuri va protejati. La noi singurul fruct pe care il gasim acum este marul si din cand in cand aduce portocale la magazinul nostru vestit .:)) Nefiind diversificate, Andrei se plictiseste de acelasi gust mereu, mereu asa ca apelam la alternative pentru a-l vitaminiza.

      Ștergere
  8. Cica ar fi catina cel mai tare produs al naturii : are de 30 ori mai multa vit.C decat portocalele:
    http://www.consoglobe.com/aliments-riches-en-vitamine-c-cg ( in franceza ii zice L’argousier ) iar astia spun si de ardei si coacaze, si combinat cu ceva grasime (au cateva salate la sfarsit ca sugestii de combinat).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi pentru link!
      Si patrunjelul are mai multa vitamina C decat citricele stiam eu.

      Ștergere
  9. Eu zic ca e mai bine ca ai stors cătină, părerea mea... Eu am făcut acum ceva vreme și ștoarsă și neștoarsa, cu miere, și prima varianta s-a consumat cel mai bine. La cea neștoarsa trebuia sa spargi în dinți fiecare bobita ca sa beneficieze de sucul valoros, altfel puteai avea surpriza sa rămână intacte, dacă înțelegi ce vreau sa zic ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am inteles. ;) Aproape ca imi parea rau ca am stropsit-o asa. Categoric Andrei nu ar fi spart bobitele asa ca bine am facut. :D

      Ștergere